Logaritmisk skala desibel

Desibelskalaen er en logaritmisk skala som angir lydstyrke. Den har sitt nullpunkt (0dB) ved den nedre høreterskelen og toppunkt (1dB) ved . Med en logaritmisk skala mener vi oppdelingen av en rett linje i tallverdier som følger. Lydstyrke måles i dB (desibel) som er tiendedeler av 10-tallslogaritme. Desibel (dB) er en logaritmisk enhet. Det vil si at dB tilsvarer ti ganger sterkere lyd enn dB, og dB er ti ganger sterkere enn dB osv.


Desibel (dB) er ei logaritmisk eining. Det vil seie at dB er ti gonger sterkare lyd enn dB, og dB er ti gonger sterkare enn dB osv. Sånn har jeg alltid lært det, noe annet har jeg aldri hørt om. B er logaritmisk skala med som sånn grunntall. Desibel, symbol dB, måleenhet for forholdet mellom to effekter oppgitt på en logaritmisk skala, benyttes ofte til å angi lydstyrke i forhold til et . Siden vi har en logaritmisk skala, så omdannes multiplikasjon til addisjon og . Når desibel-skalaen er logaritmisk kan man ikke bruke vanlige regneregler for summasjon av lydtrykknivåer.


B-skalaen er en logaritmisk eller relativ skala. Det betyder, at når man fordobler lydtrykket (eller energien i lyden) øges indekset med ca. Kjenne til fenomet lyd generelt og måleenheten for støy, deciBel (dB).


B, som skyldes bruk av logaritmisk skala. En fordobling av lydstyrken tilsvarer en økning på bare desibel, men. Desibel er en logaritmisk skala, og ti desibel tilsvarer en tidobling av . Det er stor forskjell mellom lyd på desibel og lyd som oppfattes som smerte. Tallskalaen som benyttes ved angivelse av lydstyrke er . Vi sier at øret oppfatter lyden logaritmisk.


Spennet er så stort at det er upraktisk å bruke en skala for lydintensitet som varierer fra til ⁢. RMS verdi (dB) med tidsvindu impulse, msek (hele vinduet 50msek). Vi deler så inn skalaen logaritmisk fra til 1dB. Fordi trykkområdet er så bredt, er det upraktisk å bruke en lineær skala. Lydtrykknivået uttrykkes derfor som regel ved hjelp av en logaritmisk skala (i dB).


Det er vanlig å merke av hver dekade, e. I et bodeplot måles forsterkning i desibel, som også er en logaritmisk skala. Minste hørbare lyd er meget lav målt i lineær skala i forhold til sterk ly derfor fremstilles lydverdier i en logaritmisk skala: desibel, dB. Dette får vi til med et såkalt intensitetsnivå eller desibel-skala.


Legg merke til at desibelskalaen er en såkalt logaritmisk skala. I stedet har man valgt å angi de akustiske størrelsene med en logaritmisk skala som har måleenheten desibel (dB), som angir et lydtrykknivå i .

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Symbolen elektrisch schema

Mose på tak vaskepulver

Mummi genser oppskrift